Brandweerlieden herdenken omgekomen collega’s

Nederland – Voor de tiende keer is er landelijk stilgestaan bij de moed en daadkracht van de brandweermensen die zijn omgekomen tijdens de uitoefening van het vak. Jaarlijks op de derde zaterdag van juni wordt er een herdenking georganiseerd.

De ceremonie bij het nationaal brandweermonument in Schaarsbergen vond ook dit jaar, in verband met de coronamaatregelen, in aangepaste vorm plaats en werd door veel brandweerlieden digitaal bijgewoond. Bij veel brandweerposten hing de vlag halfstok en meer dan honderd posten maakten gelijktijdig aan het herdenkingsmoment in Schaarsbergen om 13.00 uur het water-ereteken.

Demissionair Minister van Justitie en Veiligheid, Fred Grapperhaus legde een krans neer bij het nationaal monument en sprak de aanwezigen toe: “U hebt gekozen voor een rol van toewijding, verbondenheid en opoffering. Een roeping om mensen te willen helpen en bij te staan in een situatie die anderen uit de weg gaan. Ik wil daarvoor mijn bewondering uitspreken. Niet alleen naar de brandweermensen zelf, maar ook naar hun familie. Want ook zij moeten toegewijd zijn. Zonder hun steun kan je als brandweerman of –vrouw niet op ieder moment van de dag alles uit je handen laten vallen en je naar het incident haasten.”

Ook in de Bommelerwaard werd stil gestaan bij de herdenking. Zo werden er water-eretekens gemaakt op verschillende posten en hingen de vlaggen halfstok bij de kazernes.

 

Foto van het water-ereteken bij brandweer Kerkdriel. ©Mark Verlijsdonk