Hedel – Op woensdagochtend 25 november om 3:14 uur is er een brand gemeld in een woning aan de Ammerzodenseweg te Hedel. Als snel schaalde de brandweer op naar ‘Grote Brand’. De woningbrand in Hedel past in de reeks van ernstige incidenten rond de afpersing van fruithandel De Groot. De advocaat van de familie noemt de brandstichting ‘de overtreffende trap’: ”De bedreigingen nemen terroristische vormen aan.”
Buurtbewoners hoorden een enorme dreun, kort daarna stond de gehele woning in vuur en vlam. De bewoners konden de woning op tijd verlaten maar zijn wel naar het ziekenhuis gebracht voor rook-inhalatie. Ook een traumahelikopter kwam ter plaatse. Bij de brand raakten twee ex-medewerkers van Fruitbedrijf De Groot gewond. Dat bevestigt familie-advocaat Taco van der Dussen.
Van de twee bewoners is er één ontslagen uit het ziekenhuis. De andere bewoner ligt nog opgenomen in het ziekenhuis. Zijn toestand is onbekend.
De politie is bezig met een buurtonderzoek en vraagt om beelden van beveiligingscamera’s. De politie vermoedt dat de brand is aangestoken en is op zoek naar getuigen. Camerabeelden zouden hebben vastgelegd dat er iemand in de tuin aanwezig was.
Lijst met namen
Volgens raadsman Van Der Dussen stonden de mannen die afgelopen nacht gewond raakten op een lijst met tientallen namen en adressen van werknemers die het Openbaar Ministerie (OM) eerder per ongeluk aan een openbaar strafdossier toevoegde. Hierdoor konden de verdachtes deze gegevens namen en adressen inzien. De werknemers op de lijst zijn volgens hem een makkelijk doelwit geworden na deze fout.
Reeks bedreigingen
Medewerkers van het fruitbedrijf worden al een jaar lang bedreigd door een groep criminelen. Zo was er begin dit jaar al een handgranaat gegooid bij een appartementencomplex in Kerkdriel, zijn er op meerder plaatsen woningen in brand gestoken en zijn er woningen beschoten.
‘Terroristische vormen’
De advocaat noemt het een feit dat de uitgelekte lijst van het OM wordt afgewerkt. ”Dit is echt een slag erger dan eerst. Het komt in de buurt van terrorisme.” De advocaat stelde het OM eerder al aansprakelijk voor de blunder met de werknemerslijst. Het OM liet eerder weten alles op te zetten om medewerkers van het fruitbedrijf te beschermen.
Burgemeester Henny van Kooten van Maasdriel zegt zich ernstige zorgen te maken. “Waar eindigt dit, als een mensenleven niet telt? Ik zie een toename van de ernst van het geweld. Diep triest. Het is een zaak van de politie. Ik kan als burgemeester nu alleen om de mensen heen gaan staan.” zo meldt Omroep Gelderland.
Beveiliging
Volgens advocaat Van der Dussen is alleen beveiliging niet voldoende. “De politie moet iets verzinnen om het risico te verkleinen, dat is onze oproep. We hebben nauw contact met justitie en politie.”
De eigenaren van de fruithandel worden zwaar beveilig. Ook bij werknemers troffen de politie en ene ingehuurd beveiligingsbedrijf maatregelen. Ondertussen doet de politie grootschalig onderzoek en lopen er zaken tegen vier verdachten. Die zijn wel allemaal op vrije voeten.

