Fruithandel de Groot weer geconfronteerd met bedreigingen van criminelen

Hedel – Fruithandel De Groot blijft geconfronteerd worden met bedreigingen van criminelen. Zo ontplofte er deze week op twee plekken zwaar vuurwerk bij adressen in Tiel en Breda die aan het bedrijf gelinkt kunnen worden. Eerder gebeurde dit ook al in Kerkdriel en Tiel.

Het bedrijf wordt nu al een anderhalf jaar lang afgeperst door criminelen. Door een onderschepte lading die vol zat met, tussen het fruit verstopte, cocaïne is het bedrijf doelwit van criminelen. Na deze onderschepping bedreigden de criminelen herhaaldelijk op zeer verontrustende toon via sms’jes de eigenaren van De Groot om ze zo te dwingen tot het betalen van 1,2 miljoen euro. Sindsdien zijn medewerkers en familieleden van de directeuren al regelmatig doelwit geweest van afpersingen op hun thuisadressen in Hedel, Kerkdriel en Tiel, zonder dat er iemand bij gewond is geraakt.

Nieuwe bedreigingen
Deze week werden er weer nieuwe bedreigingen gedaan. Zo werd er zondagnacht bij een rijtjeswoning aan De Kogge in Tiel deze keer werd daar met zwaar vuurwerk gegooid naast de woning. Eerder werd bij dit huis ook al de voordeur in brand gestoken. Bronnen bevestigen dat een medewerker van het bedrijf op het adres woont. Bij de incidenten raakte niemand gewond.
Drie dagen later, afgelopen woensdag, ontplofte er vuurwerk bij een auto aan de Prins Hendrikstraat in Breda. Daar woont de dochter van een van de directeuren van de fruithandel. De politie onderzoekt de zaak. “De incidenten liggen in het verlengde van eerdere acties van de afpersers”, zegt advocaat Taco van der Dussen, die het woord voert namens het bedrijf en de familie De Groot. Zo meldt het Brabants Dagblad.

Begin dit jaar werd in de cel van een van de verdachten in de geruchtmakende afpersingszaak rond de Hedelse fruithandel De Groot het adres van een dochter van een van de eigenaren aangetroffen. De verdachte waar dit werd gevonden, Ali G., wacht inmiddels na 296 dagen vast te hebben gezeten zijn proces in vrijheid af.
Of het adres wat in de cel gevonden werd overeenkomt met het adres in Breda is nog onbekend.

Blunder OM
De incidenten onderstrepen nogmaals de ernst van een eerdere blunder van het Openbaar Ministerie. Vorig jaar november werd bekend dat een lijst met namen van medewerkers van De Groot in de handen van de verdachten in de afpersingszaak was beland. Dit kwam door een fout van het Openbaar Ministerie.

Rechtszaak
De rechtszaak wordt op 9 en 10 december behandeld door de rechtbank in Arnhem. De 20-jarige man die ervan wordt verdacht in afgelopen januari een granaat gegooid te hebben voor het appartementencomplex waar een zoon van De Groot woont, zit nog wel vast.

 

Archieffoto van de granaat vondst op 13 januari ©112Maasdriel