Geen geld beschikbaar voor extra ambulance in de Bommelerwaard, Brabant moet helpende hand bieden

Bommelerwaard – Al een langere tijd is de aanrijtijd van de ambulances in de Bommelerwaard een groot probleem. Vaak zijn de ambulances niet binnen het wettelijk voorgeschreven kwartier ter plaatse. Om dit probleem op te lossen hoopt de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid, waar de Bommelerwaard onder valt, op hulp uit Brabant.

De veiligheidsregio’s Brabant-Noord en Midden- en West-Brabant moeten de ambulancedienst van Gelderland-Zuid een helpende hand bieden.
Op dit moment stuurt de veiligheidsregio Brabant-Noord al regelmatig een ambulance naar een melding in de Bommelerwaard, deze ambulance moet dan uit de regio Den Bosch komen. Deze ambulances staan snel in delen van het oostelijke gedeelte van de Bommelerwaard. Echter is de ambulancedienst in West-Bommelerwaard nog niet bij de helft van de spoedritten binnen één kwartier ter plaatse. In Poederoijen zakt dat percentage zelfs tot onder de 30%, zo meldt het Brabants Dagblad.

Altena
Een bureau onderzoekt nu de kwestie. Echter heeft Dennis van Zanten, directeur Brandweer en Ambulancezorg Gelderland-Zuid, al wat maatregelen aangekondigd om de aanrijtijden van de ambulances te verbeteren. Zo staat er sinds begin dit jaar steeds vaker een Rapid Responder (een klein ambulancevoertuig) opgesteld in Waardenburg of Zaltbommel en krijgt de bezetting van de ambulancestandplaats in Zaltbommel een hogere prioriteit. Ook verwacht van Zanten later dit jaar samenwerkingsafspraken te maken met de ambulancedienst in Altena. Naast de standplaats in Almkerk krijgt Altena in Wijk en Aalburg namelijk een extra standplaats voor de ambulance. Deze standplaatsen zouden dan, als deze beschikbaar zijn, een helpende hand kunnen bieden in het westelijke gedeelte van de Bommelerwaard.

Gelderland-Zuid
De ambulancedienst van Gelderland-Zuid moet in 95 procent van alle gevallen op tijd zijn, dit percentage wordt per regio berekend. Om dit doel te behalen worden ambulances en Rapid Responders op strategische locaties gepositioneerd en dat wreekt de Bommelerwaard. Burgemeester Van Maaren heeft weinig begrip voor deze regiogedachte en vindt dat het niet zou mogen uitmaken waar mensen wonen. Dus grijpt hij iedere gelegenheid aan om dit aan de orde te stellen, meldt het Brabants Dagblad.

De Kaderbrief 2022 van de veiligheidsregio was weer zo’n moment en daarom diende de gemeente Zaltbommel een zienswijze in, waarin opnieuw werd gevraagd om betere prestaties. In een reactie heeft de veiligheidsregio laten weten dat zij geen geld beschikbaar hebben voor een extra ambulance en dat er een oplossing moet worden gezocht binnen de bestaande mogelijkheden.

 

Foto ter illustratie ©Mark Verlijsdonk