‘Granaatgooier’ verstuurde ook dreig-sms’jes en condoleancekaart naar De Groot

Arnhem / Maasdriel – De 20-jarige man uit IJsselstein, die ervan wordt verdacht bij een zoon van een van de directeuren van fruithandel De Groot in Hedel een granaat voor de deur te hebben gelegd, zou ook een condoleancekaart en dreig-sms’jes hebben gestuurd aan de familie. Zo meldt Omroep Gelderland.

Dit werd dinsdag duidelijk in de rechtbank in Arnhem waar de afpersingszaak voor het eerst werd behandeld.

Een krantenbezorgster zag op 13 januari de zwarte M75-handgranaat liggen en waarschuwde de politie. Het door de verdachte met graffiti gespoten nummer 99 zou het nummer zijn geweest van het doelwit.

 

Moest afgaan
Dat de granaat op 13 januari niet afging is volgens het Openbaar Ministerie niet uit te leggen. Het explosief stond op scherp omdat de veiligheidspal was verwijderd.

En omdat iemand met zijn handen tegen zijn oren weg rende toen hij wegrende, zo is te zien op de beelden die werden gedeeld in Opsporing Verzocht. Hieruit leidt het OM af dat het daadwerkelijk de bedoeling was dat de granaat zou moeten ontploffen.
Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft de granaat onderzocht en zegt dat het evengoed anders had kunnen uitpakken.

De tekst gaat onder de video door.

 

Condoleancekaart
Op 12 januari zou de man een soort condoleancekaart door de brievenbus van hetzelfde adres te stoppen. En later zou de verdachte een telefoon hebben gekocht in de regio Utrecht om daarmee dreig-sms’jes te versturen naar zijn doelwit. Het OM noemt dit regelrechte vervolg van de afpersing.

 

Sterke zaak
Het OM denkt een sterke zaak te hebben en daarom heeft de rechtbank ook niet ingestemd met het verzoek tot schorsing van het voorarrest van de verdachte. Die al vanaf 20 mei vastzit. De vervolgzitting van de zaak vindt vermoedelijk in december plaats. De verdachte blijft in ieder geval tot die datum in de cel zitten.

Er zijn ook camerabeelden van de man in Kerkdriel. Hierop is te zien dat hij al op 8 januari een voorverkenning zou hebben gedaan. Ook rijdt hij voortdurend met de auto van zijn zus vanuit de regio Utrecht terugkerend naar het dorp.

 

Of de verdachte ook een verband heeft met eerdere en latere afpersingen in de regio Bommelerwaard en Tiel, waarbij ook het Hedelse fruitbedrijf De Groot doelwit lijken, staat nog niet vast. Het OM zou nog geen duidelijke link kunnen leggen.

 

Foto: Opsporing Verzocht