Grote politie controle bij de A2 in strijd tegen geweldsincidenten afpersingszaak De Groot

Maasdriel – De politie heeft onder het viaduct van de A2 afgelopen in de nacht van zaterdag op zondag al het inkomende verkeer vanaf de snelweg gecontroleerd en de inzittende preventief gefouilleerd. Het gebied rondom de A2 en het naastgelegen fruitbedrijf De Groot is tot in ieder geval 2 juli veiligheidsrisicogebied samen met nog twee andere gebieden in de gemeente Maasdriel.

Wegens de aanhoudende geweldsincidenten die inverband staan met de afpersingszaak van fruitbedrijf De Groot in Hedel heeft Burgemeester Henny van Kooten van de gemeente Maasdriel heeft drie gebieden aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Dit betekend dat de politie daar mensen zonder enige aanleiding kunnen worden gefouilleerden en voertuigen worden doorzocht.

Burgemeester van Kooten sprak met de NOS over de controle: “De aanhoudende bedreigingen waren ook de aanleiding voor de controle. Het is heel zorgelijk en verdrietig voor de betrokkenen, dus we kijken of we op deze manier mensen kunnen aanhouden.” Ook laat een politiewoordvoerder weten aan de NOS hoe de controle is gegaan: “De inwoners van Maasdriel zijn blij met hoe we hier optreden. We proberen er op deze manier toch een vinger achter te krijgen. Het is ook een signaal dat we het heel serieus nemen en er alles aan doen om dit te stoppen.

Bij de controle zaterdag (15 mei) op zondagnacht (16 mei) zijn meer dan 100 auto’s gecontroleerd. Bij de controle zijn geen wapens aangetroffen. Er is wel opgetreden vanwege verkeersovertredingen: een bestuurder was onder invloed van alcohol. Daarnaast is er een auto in beslag genomen van iemand die voor de derde keer zonder rijbewijs reed. De politie wilt verder niks uitlaten over eventuele verdere inzetten omtrent deze maatregel.

Afpersingszaak
Het Hedelse fruitbedrijf vond in mei 2019 400 kilo cocaïne tussen een lading geïmporteerde bananen. Na deze vondst schakelde de eigenaren van het bedrijf direct de politie in, deze kwamen ter plaatse en namen de cocaïne inbeslag. Kort na deze vondst ontving een van de directeuren van het bedrijf de eerste dreigende sms’jes waarin de criminelen het bedrijf ‘een boete geven’ van 1,2 miljoen, indien er niet zou worden betaald zouden ze een willekeurige medewerker liquideren.

Na deze sms’jes werden de bedreigingen steeds ernstiger. 13 Januari 2020 vind een oplettende krantenbezorgster een op scherp staande handgranaat bij een appartementencomplex in Kerkdriel. In dat appartementencomplex woont op dat moment een van de directieleden van het fruitbedrijf. De granaat weigerde dienst waardoor deze niet is afgegaan.

Daarna volgen verschillende incidenten bij woningen van medewerkers. Zo worden er voordeuren in brand gestoken met brandbommen, woningen beschoten, vuurwerkbommen neergelegd en een woning volledig in brand gestoken.
In mei 2021 zijn er drie woningen beschoten. Dit gebeurde in Hedel, Kerkdriel en Velddriel, deze incidenten zouden inverband staan met de afpersingszaak. De incidenten vonden plaats in de nachten zaterdag op zondag en zondag op maandag.

De burgemeester heeft dan ook besloten in het lokale driehoeksoverleg op 11 mei 2021, in samen spraak met de teamchef van de politie en de officier van justitie, dat na al deze geweldsincidenten er vanaf vrijdag 14 mei 2021 vanaf 18:00 uur tot 2 juli 2021 09:00 uur drie veiligheidsrisico gebieden zijn aangewezen. Dit betekend dat de politie meer controlebevoegdheden heeft in deze gebieden, zo kunnen ze zonder enige aanleiding mensen fouilleren, voertuigen en bagage doorzoeken.

 

Foto: Bart Meesters

 

Foto: Bart Meesters

 

 

De toegewezen veiligheidsrisicogebieden. Deze liggen rondom: de afrit van de A2, de Hedelsebrug en Oude-Rijksweg en de rotonde Kerkdriel / Alem / Rossum / Zaltbommel.