Hoofdverdachte afpersingszaak De Groot aan het lijntje gehouden door Justitie om aanslagen te voorkomen

Hedel – De hoofdverdachte van de reeks aanslagen bij medewerkers van fruitbedrijf De Groot, Ali G. (37), is in januari enkele dagen aan het lijntje gehouden door Justitie om meer aanslagen te voorkomen. Justitie heeft de verdachte doen geloven dat hij werd ingezet als ‘intermediair’ en vrijspraak zou krijgen als hij nieuwe aanslagen zou voorkomen, in werkelijkheid kocht de politie meer tijd om hem aan te kunnen houden.

Ali G. zou volgens het OM de man zijn geweest die de aanslagen heeft gecoördineerd. In de verhoren die de politie had met G. heeft hij nooit ontkend in het drugscircuit actief te zijn. Hij bood zelfs aan om te bemiddelen tussen de afpersers en fruitbedrijf De Groot. In maart vertelde de advocaat van G. dat vlak voor de aanhouding een gesprek had plaats gevonden met de politie en met hem zou hebben onderhandeld. Echter is deze ontmoeting nooit vastgelegd in een proces-verbaal, de officier van justitie bevestigd dat dit gesprek heeft plaatsgevonden.

Rol als intermediair
Justitie blijkt de opdracht te hebben gegeven aan de politie om Ali G. uit te nodigen voor dit gesprek. Daarin werd gesproken over een rol al bemiddelaar en werd hem medegedeeld dat hij niet zou worden aangehouden. Tijdens dit gesprek vertelde G. dat hij kon bemiddelen, echter zouden politie en Justitie hem niet moeten volgen als hij de afpersers zou bezoeken. Een van de agenten gaf zelfs een 06-nummer zodat ze contact konden blijven houden. Op 3 januari stuurde Ali G. een sms-bericht naar de politie: “Goedemiddag, het is geregeld. Grr Ali.”.

Doordat G. dacht dat hij kon ‘onderhandelen’ met politie en Justitie waren de opsporingsdiensten in werkelijkheid tijd aan het winnen om G. aan te kunnen houden. Slechts een dag voor de ontmoeting met G. kreeg de eigenaar van De Groot namelijk een nieuw dreigbericht, er zou een liquidatie gaan plaatsvinden. Volgens Justitie was op dat moment al geplant om op 5 januari 2021 onder andere verdachte Ali G. aan te houden. In een proces-verbaal wat deze week bij het dossier is toegevoegd zou het ‘niet wenselijk zijn geweest in het licht van de opsporingsbelangen deze aanhouding en bijbehorende doorzoekingen aangezien deze de nodige voorbereiding kosten’.

Volgens de officier van justitie zou er, gezien de grote politie-inzet die nodig was om aanslagen te voorkomen, een andere aanpak nodig zijn geweest. Om te voorkomen dat tussen 1 januari en 5 januari 2021 opnieuw een ‘aanslag’ zou plaatsvinden, is besloten om te proberen tijd te winnen door een ontmoeting te arrangeren met G. op 2 januari 2021. Dit, omdat hij in het recente verleden immers zelf geopperd had dat hij als intermediair kon bemiddelen zodat de aanslagen zouden stoppen.’

‘Gesmeekt de aanslagen te doen stoppen’
Volgens G. zou het gesprek met de politie anders zijn verlopen. ‘Op 2 januari werd ik om 10.00 uur gebeld door de politie. Een half uur later verscheen ik op het bureau. Zij hebben mij gesmeekt ervoor te zorgen dat er een einde komt aan de aanslagen. Ik heb aangegeven dat ik geen namen zal noemen (dat heb ook nooit gedaan) en dat ik dit wil doen, in ruil voor vrijspraak voor mij en de medeverdachten, en een schadevergoeding voor de onterechte detentie. Dit is mij door de rechercheurs toegezegd, in opdracht van de zaaksofficier en dat is per sms bevestigd. Die sms zit nog op mijn telefoon. Ik heb toen een tijdelijk ‘staakt het vuren’ geregeld en vervolgens kreeg ik als bedankje, twee dagen later een arrestatieteam over de vloer.’

De advocaat van Ali G., Sebastiaan van Klaveren, vindt het opvallend dat er pas een proces-verbaal is opgemaakt van deze ontmoeting toen er in maart bij een eerdere zitting om is gevraagd. “Sinds wanneer worden van dergelijke operaties geen processen-verbaal opgemaakt? En vooral: waarom is dat niet gebeurd?”

Aanslagen
Sinds G. is aangehouden zijn de onderhandelingen stilgelegd. Vanaf mei zijn er weer verschillende aanslagen geweest op medewerkers van het fruitbedrijf. Zo werden er in Hedel, Kerkdriel, Velddriel en Waardenburg woningen beschoten, deze beschietingen zouden in mogelijk verband staan met de afpersingszaak. De politie heeft bij een andere aanslag waarbij een brandbom werd gebruikt bij een woning aan De Kogge in Tiel vier personen kunnen aanhouden. Ook heeft de politie, met goedkeuring van de burgemeester, in de gemeente Maasdriel grote controles opgestart die ieder weekend plaatsvinden.

“Het OM zal tegenover de rechtbank verantwoording afleggen over het onderzoek en alle daarbij ingezette middelen. Dit zal ook op openbare zittingen aan de orde komen. Het OM beschouwt de 36-jarige man als hoofdverdachte. Hij is volgens het OM degene die anderen heeft aangezet tot twee brandstichtingen en explosies. Een incident met een vuurwerkbom en een poging tot uitlokking van een aanslag.”, vanaf 22 juni gaan de rechtszittingen over de afpersingszaak weer van start.