Levenslang voor verdachtes liquidatie Kerkdriel

Van links naar rechts, verdachten Hicham M., Mohamed H. en Omar L. © ANP

Kerkdriel – De rechtbank heeft 26 Juni 2 van de 6 verdachtes veroordeeld voor levenslang. Ze werden verdacht van onder meer de liquidatie in 2015 dichtbij de camping van Kerkdriel.

De verdachte waren actief in de Amsterdamse onderwereld die in 2012 escaleerde. Veel jonge criminelen zijn hier slachtoffer van geworden. 6 verdachtes zijn na onderzoek aangehouden voor een reeks liquidaties, pogingen tot liquidaties en het voorbereiden hiervan.

 

Kerkdriel

Op oudjaarsavond 2015 na een lange voorbereiding wordt er door Hicham M. en Mohamed H. (2veroordeelden) met een automatisch vuurwapen geschoten op een auto met Chahid Y, Chafik Y en Ayoub M erin. Alle 3 raakte zij gewond en werden ze naar het ziekenhuis gebracht. Chahid Y. overleed aan zijn verwondingen in het ziekenhuis, Chafik Y. (de broer van Chahid Y) en Ayoub M. overleefde de aanslag wel.

De rechtbank heeft bewezen dat Omar L. de opdrachtgever was van deze aanslag. Het is geluk dat er niet meer (dodelijke) slachtoffers zijn gevallen.

 

Veroordeling

Don M. en Frans H (verdachtes) hebben zich schuldig gemaakt aan het voorbereiden van moorden en zich bezighouden met de organisatie ervan. Beide hadden zij een andere rol hierin. Daarom heeft de rechtbank besloten Frans H. een gevangenisstraf te geven van 7 jaar en Don M. een gevangenisstraf te geven van 9 jaar.

Daniël M. (verdachte) speelde een grote rol bij andere een liquidatie van Eaneas L. Hiervoor heeft hij 15 jaar gevangenisstraf gekregen.

Mohamed H. (verdachte) heeft samen met anderen een persoon op gruwelijke wijze vermoord en geprobeerd om 3 andere mensen te vermoorden. Ook al vindt de rechtbank deze feiten zeer ernstig vindt, veroordeelt zij hem tot 30 jaar gevangenisstraf. Mohamed H. wordt 1 moord minder verweten dan Hicham M. en Omar L.

Hicham M. en Omar L. (verdachtes) hebben samen met anderen twee mensen op gruwelijke wijze vermoord en geprobeerd om 3 andere mensen te vermoorden (onder meer in Kerkdriel). Omar L. was de opdrachtgever of gaf instructies en Hicham M. was de schutter bij de 2 liquidaties. Het mogelijk raken en daardoor doden van omstanders namen zij voor lief. De rechtbank vindt dat zulke uitzonderlijk zware misdrijven alleen een levenslange gevangenisstraf passend is. Beide heren kregen dan ook levenslang.