Man (18) bekent betrokkenheid bij aanslagen rondom fruitbedrijf De Groot

Arnhem – Een van de vier verdachten die 5 juni werd aangehouden voor het plegen van een aanslag bij een woning in Tiel heeft bekend ook betrokken te zijn geweest bij schietincidenten in Velddriel en Waardenburg. Deze bekentenis legde hij af tijdens de rechtszitting afgelopen woensdag. Deze aanslagen draaien allemaal om de afpersingszaak rondom het Hedelse fruitbedrijf De Groot.

(Oud-)medewerkers van fruitbedrijf De Groot worden al sinds mei 2019 bedreigd en opgejaagd nadat een lading cocaïne tussen een lading fruit werd gevonden en het bedrijf daar voor de politie inschakelde. Criminelen willen sinds 2019 dat het bedrijf een ‘boete’ betaald voor de inbeslagname van de cocaïne.

Na een reeks aanslagen in de Bommelerwaard werd er in de nacht van 4 op 5 juni gesticht bij de voordeur van een woning in Tiel. Echter door de eerdere aanslagen stond de politie op scherp en heeft vier verdachten kunnen oppakken. “We mogen van geluk spreken dat de ouders en hun jonge kinderen het er levend vanaf hebben gebracht”, aldus de officier van justitie.

De net 18 jaar geworden Kevin D. stond samen met twee andere jonge mannen en één minderjarige terecht voor brandstichting bij de woning in Tiel. Ze worden vervolgd voor poging tot moord op de man, vrouw en twee kinderen in de woning.

Kevin D. die een van de verdachte is van de aanslag in Tiel heeft verklaringen afgelegd waarin hij niet alleen zijn rol bij de brandstichting bekend, maar ook betrokkenheid bij het beschieten van woningen in Velddriel en Waardenburg. Het Openbaar Ministerie zegt te beschikken over een Snapchat-gesprek waaruit blijkt dat de vier verdachten werden aangestuurd door een tussenpersoon en/of een opdrachtgever. Wie de coördinator achter de aanslagen is, wil D. echter niet kwijt. “U kunt zelf ook wel bedenken waarom”, zo betoogde zijn advocaat bij de rechtbank.

De advocaten van de andere verdachten probeerden tevergeefs hun cliënten op vrije voeten te krijgen. De rechter ging mee met het betoog van de officier van justitie, die stelde dat honderden gezinnen al een lange tijd in doodsangst leven. “Als jongens zoals deze zich lenen voor aanslagen moet de samenleving weten dat ze niet zomaar op vrije voeten komen. Als je hieraan begint zijn er grote gevolgen, ook voor je persoonlijke leven.”

 

Foto van de beschoten voordeur in Velddriel ©112Maasdriel