Onrustige jaarwisseling in Kerkdriel, brandweer bekogeld met zwaar vuurwerk

Kerkdriel – Na een zeer onrustige jaarwisseling gaat het twee dagen later nog door. Tijdens de jaarwisseling rukte de brandweer zes keer uit voor buiten / afval brandjes. Met als diepte punt dat de brandweer en politie in Kerkdriel flink werden bekogeld met zwaar vuurwerk.

Omstreeks 18:40 uur kwam de eerste melding van een buitenbrand aan de Ipperakkeren in Kerkdriel. Op het pleintje voor de flats lag een stapel autobanden te branden. De sfeer die op het pleintje hing was toen al niet goed zo verteld onze verslaggever. Later in de avond bleven de buitenbrandjes maar komen. Dit was steeds voor een stapel autobanden die lagen te branden bij de Ipperakkeren op het pleintje bij de flats of voor een stapel autobanden die lagen te branden op de kruising Ipperakkeren / Kromsteeg. Echter één keer moesten zij naar de kruising Paterstraat / Teisterbandstraat voor een klein stapeltje autobanden die lagen te branden.

 

Tekst gaat door onder de foto.

Eerste buitenbrand in Kerkdriel.

Bij elke melding waar zij naar toe moesten was veel jeugd rondom de brandjes te vinden die zwaar vuurwerk afstaken. Maar de brandweer kon ongestoord haar werk doen. Echter toen de brandweer omstreeks 23:00 uur wéér moest uitrukken voor een stapel brandende autobanden op het pleintje bij de flats aan de Ipperakkeren ging het mis. Tijdens de blus werkzaamheden werd de brandweer bekogeld met vuurwerkpijlen. Hierop heeft de brandweer zijn spullen ingepakt en is retour gegaan naar de kazerne.

Toen de brandweer omstreeks 23:55 uur wéér werd opgeroepen voor een stapel autobanden die lagen te branden op de kruising Ipperakkeren / Kromsteeg zijn zij samen met een politie eenheid ter plaatse gegaan. Voor dat de brandweer en politie arriveerde werd er volgens onze verslaggever al zwaar vuurwerk in de brandende stapel autobanden gegooid. Toen de brandweer met de politie aankwam werd er direct zwaar vuurwerk (een shell/mortier) gegooid in de brandende stapel autobanden. Hierdoor ontstond er een grote ontploffing waarna siervuurwerk alle kanten op vloog. Een van de brandweerlieden stapte uit om te overleggen met de agenten. Echter werd er nog meer van dit zware vuurwerk naar de brandweerwagen gegooid. Dit gebeurde drie maal waarna de brandweer samen met de politie de kruising heeft verlaten. Volgens onze verslaggever werd er gericht gegooid naar de hulpdiensten en konden de hulpdiensten niet anders dan de plaats verlaten. Niemand van de hulpverleners raakte gewond.
De politie heeft in overleg met de brandweer niet ingegrepen op dit incident, maar mochten er meer branden komen dan zou de politie eerst gaan kijken of de brandweer veilig haar werk kon gaan doen. Echter was dit de laatste melding tijdens de jaarwisseling voor de brandweer in Kerkdriel.

Tekst gaat door onder de video & foto.

Te zien is hoe het vuurwerk afgaat voor de brandweerwagen. Video: Internet

Brandweer en politie vlak voor zij weg gaan nadat ze zijn bekogeld met vuurwerk.

Shells / Mortieren
Shellvuurwerk is vuurwerk dat gemaakt wordt voor professionele vuurwerkshows en moet afgeschoten worden in speciale mortierbuizen. Uit deze ballen komt na een grote explosie veel siervuurwerk dat alle kanten op vliegt. ‘Shells’ behoren tot de zwaarste soort vuurwerk en zijn verboden voor particulieren in Nederland.

Onacceptabel gedrag
Burgemeester Van Kooten spreekt over een jaarwisseling met gemengde gevoelens: “De meeste Maasdrielenaren hebben zich keurig gedragen en aan de geldende regels gehouden. Ook het carbidschieten is netjes verlopen. Mijn complimenten daarvoor. Maar ieder incident is er één teveel. Zeker in deze crisistijd. Woedend ben ik dan ook op de mensen die voor grote vuurwerkoverlast, onrust en vernielingen zorgden. Op twee locaties, in Kerkdriel en Hedel, zijn de politie en de brandweer belaagd met zwaar vuurwerk. Zelfs de mobiele eenheid moest opgeroepen worden, omdat de situatie in Hedel dusdanig onveilig was. Dat soort gedrag is onacceptabel. Hulpverleners zijn er voor onze veiligheid, daar blijf je vanaf.”

Nieuwjaarsdag
Nadat de jaarwisseling voorbij was ging het op ’s avond op nieuwjaarsdag omstreeks 21:00 uur nog door. Weer werd de brandweer opgeroepen voor een buitenbrand op de kruising Ipperakkeren / Kromsteeg. Dit keer stond er slechts één band in brand. Deze brand trok weinig tot geen bekijks, hierdoor kon de brandweer rustig de brand blussen.

Tekst gaat door onder de foto.

 

Twee januari
Ook op twee januari was het weer raak. Dit keer ging er op het pleintje voor de flats aan de Ipperakkeren een caravan in vlammen op. De brand trok veel bekijks en ook werd er weer zwaar vuurwerk afgestoken. De brandweer heeft onder begeleiding van de politie rustig de brand kunnen blussen.

Caravan in brand op twee januari.