Opnieuw medewerker van De Groot bedreigd; vuurwerkbom beschadigd voordeur

Rosmalen / Hedel – Er lijkt geen einde te komen aan de reeks bedreigingen naar fruithandel De Groot. Zaterdagnacht omstreeks 00:30 uur was er een harde knal te horen in de Gerard van Spaendonckstraat in Rosmalen. Een vuurwerkbom veroorzaakte grote schade aan een voordeur. Verschillende bronnen melden dat het gaat om een woning waar een medewerker van De Groot woont.

“De knal was echt bizar hard”, verteld een bewoner van de straat tegen het Brabants Dagblad. “Dit was geen gewoon vuurwerk, eerder een bom.”
De explosie veroorzaakte veel schade bij de voordeur van de woning, de politie spreekt van brandstichting en vernieling. Een woordvoerder van de politie wil niet ingaan op de link met fruithandel De Groot.

Advocaat Taco van der Dussen die het woordvoert names het fruitbedrijf bevestigt wel dat het om een medewerker van De Groot gaat. “Heel vervelend dit. Het is van hetzelfde laken een pak als bij de vorige medewerkers”, zegt Van der Dussen tegen het Brabants Dagblad. Verder wilt hij niet op het incident in gaan.

Huizen ontruimd
Na de knal werden uit voorzorg verschillende huizen ontruimd. “Wij moesten ook ons huis uit. We hebben onze kinderen uit bed gehaald en zijn bij familie gaan slapen”, verteld een bewoner tegen het Brabants Dagblad.
Vlak na de knal scheurden twee auto’s de straat uit. Twee jongemannen die op de parkeerplaats bij een flat aan de Jan Heijmanslaan stonden, hoorden de knal en zagen daarna één van de auto’s voorbijrijden. De twee zouden het voertuig zelfs kort hebben gevolgd.
De politie is op zoek naar getuigen en wil in contact komen met de twee jongemannen. De politie was met meerdere eenheden aanwezig in de Gerard van Spaendonckstraat in Rosmalen. Ook de forensische opsporing is ter plaatse geweest.

Derde bedreiging
Afgelopen week ontplofte er ook zwaar vuurwerk bij adressen in Tiel en Breda.
Bij een rijtjeswoning aan De Kogge in Tiel werd er zondagnacht met zwaar vuurwerk gegooid naast de woning van een al eerder bedreigde medewerker.
Drie dagen later, afgelopen woensdag, ontplofte er vuurwerk bij een auto aan de Prins Hendrikstraat in Breda. Daar woont de dochter van een van de directeuren van de fruithandel.

Cocaïne tussen het fruit
Het bedrijf wordt nu al een anderhalf jaar lang afgeperst door criminelen. Door een onderschepte lading die vol zat met, tussen het fruit verstopte, cocaïne is het bedrijf doelwit van criminelen. Na deze onderschepping bedreigden de criminelen herhaaldelijk op zeer verontrustende toon via sms’jes de eigenaren van De Groot om ze zo te dwingen tot het betalen van 1,2 miljoen euro. Sindsdien zijn medewerkers en familieleden van de directeuren al regelmatig doelwit geweest van afpersingen op hun thuisadressen in Hedel, Kerkdriel en Tiel, zonder dat er iemand bij gewond is geraakt.

Blunder OM
De incidenten onderstrepen nogmaals de ernst van een eerdere blunder van het Openbaar Ministerie. Vorig jaar november werd bekend dat een lijst met namen van medewerkers van De Groot in de handen van de verdachten in de afpersingszaak was beland. Dit kwam door een fout van het Openbaar Ministerie.

 

 

Foto ter illustratie ©Mark Verlijsdonk