Politie heeft tweede verdachte handgranaat Kerkdriel aangehouden

Kerkdriel – De politie heeft een tweede verdachte aangehouden voor betrokkenheid bij het gooien van een handgranaat in Kerkdriel, dit gebeurde in januari dit jaar. De 34-jarige man uit IJsselstein zou met de 20-jarige andere verdachte uit de zelfde gemeente mogelijk op voorverkenning zijn geweest en in de nacht van 12 op 13 januari naar de Bommelerwaard zijn gereden. In de nacht van 12 op 13 januari werd een granaat gegooid naar het appartementencomplex aan de Gasthuisstraat. Hoewel de granaat op scherp stond ging deze niet af. 

Deze informatie van het onderzoek kwam aan het licht tijdens de regiezitting rond de 20-jarige verdachte, die sinds zijn aanhouding in mei vast zit in afwachting van het proces. In het hele proces waren tot nu toe nog vier mensen in beeld.
Zij zullen in de loop van 2021 terecht staan voor het bedreigen en afpersen van de familie De Groot en werknemers van het fruitbedrijf in Hedel en het veroorzaken van levensgevaar. Dat begon nadat bij het fruitbedrijf de politie inschakelde omdat er meerdere keren cocaïne verstopt zat tussen de ladingen groenten en fruit. ”Het blijft heftig voor de familie, de druk zit erop”, zegt advocaat Taco van der Dussen die het woordvoert names familie De Groot.

Afluisterapparatuur
Advocaat Schuurmans maakte bekend dat de politie bijzondere opsporingsmethoden heeft gebruikt bij het onderzoek. Zo was de auto van de zus van de verdachte volgehangen met afluisterapparatuur. Ook stond de telefoon van de verdachte onder de tap. “Beide methoden hebben niets opgeleverd.” Wat de advocaat betreft is het duidelijk dat zijn cliënt de handgranaat niet heeft gegooid. 
Advocaat Schuurmans heeft de rechtbank gevraagd om gegevens van de gebruikte ANPR-camera’s, waarmee kentekens van auto’s kunnen worden herkend. Ook wil hij de teksten van de opgenomen tapgesprekken inzien.

Na verhoor weer vrij
Een zesde verdachte, een man uit Vianen, is verhoord en na enkele dagen weer op vrije voeten gesteld, maakte de officier van justitie bekend. “Dus zo belangrijk zal hij niet zijn geweest”, reageerde advocaat Sanne Schuurman. 

Een aanwijzing dat de man uit Vianen met de zaak te maken heeft, is volgens de officier dat de verdachte direct met hem contact opnam toen zijn zus hem eind mei belde dat hij meteen thuis moest komen. De politie had de zus laten weten dat er vragen waren over het gebruik van haar auto in relatie tot de handgranaat. Ze belde woedend naar haar broer: “What the fuck heb jij gedaan met mijn auto? Kom onmiddellijk naar huis.”

De verdachte reed na het telefoontje eerst naar de man in Vianen en een kwartier later pas naar huis, aldus de officier. “Kennelijk was het bericht van zijn zus zó interessant, dat hij eerst met de man uit Vianen moest overleggen.” De verdachte liet de rechtbank via een videoverbinding vanuit het huis van bewaring weten dat de officier niet eerlijk was. “Ik ben wél meteen naar huis gereden.

De mogelijke verdachte spuit het getal 99 op de muur voor hij de granaat gooide. © Opsporing Verzocht

 

Verdachte blijft vastzitten
Schuurmans deed een vergeefse poging om de hechtenis van zijn cliënt te schorsen of op te heffen. Ook het verhaal van de verdachte dat het slecht met hem ging in het huis van bewaring mocht niet baten. “ik slik nooit medicijnen en nu tien pillen per dag.” De voorzitter van de rechtbank legde hem uit dat er nog altijd zaken in het dossier staan die naar hem wijzen. “En er is aanvullend belastend materiaal. En het gaat hier om zware en gewelddadige criminaliteit waarvoor 12 jaar cel opgelegd kan worden. Dat weegt niet op tegen uw belang.”

 

Ellende houdt aan
De advocaat van de familie De Groot, Taco van der Dussen, reageerde na afloop van de zitting opgelucht: “Goed dat hij vast blijft zitten, want de beschuldiging is heel ernstig. Dat er nog iemand is aangehouden, is voor mij nieuw. Het gebruik van de afluisterapparatuur ook. De ellende voor de familie en de werknemers houdt nog steeds aan, al kan ik niet ingaan op details. Iedereen is heel alert en kennelijk is de politie nog volop bezig met het onderzoek.”

Dossier van 750 pagina’s
Tijdens de zitting bespraken de partijen de ontwikkelingen in het onderzoek. Inmiddels is het een dossier van ruim 750 pagina’s. Het Openbaar Ministerie heeft laten weten dat DNA-onderzoek op de plek waar de handgranaat in Kerkdriel is neergelegd, geen nieuwe informatie heeft opgeleverd.

 

De volgende zitting vindt in februari plaats. Wanneer de zaak inhoudelijk wordt behandeld is nog niet duidelijk.

 

Foto: De verdachte vlak voor hij de granaat gooide. © Opsporing Verzocht