Vijf jaar cel voor betrokkenheid bij het gooien van een granaat in Kerkdriel

Kerkdriel – De 21-jarige man uit IJsselstein die werd verdacht van betrokkenheid van het gooien van een handgranaat en het versturen van bedreigingen is dinsdag veroordeeld tot een celstraf van vijf jaar. De verdachte is veroordeeld voor een explosiepoging met een handgranaat. Voor het sturen van een dreig-sms is hij vrijgesproken.

De op scherp staande handgranaat werd in de ochtend van 13 januari 2020 gevonden door een krantenbezorgster bij de voordeur van een appartementencomplex in Kerkdriel.
Kort voor middernacht werd er ook een condoleancekaart in de brievenbus gedaan bij een van de appartementen. Op camerabeelden die werden gepubliceerd door Opsporing Verzocht is te zien dat de granaat gooier eerst een huisnummer op de muur spuit met graffiti en aanbelt bij een van de appartementen. Niet veel later wordt de granaat gegooid richting de voordeur van het complex, de persoon rent dan meteen met zijn handen over zijn oren weg en vlucht.

Volgens experts weigerde de granaat dienst en ging hij niet af. In een normale situatie zou de granaat ontploffen en hierdoor een levensgevaar vormen voor personen in een omtrek van tientallen meters afstand.

Terreur
In het appartementencomplex woonde een van de directieleden van fruithandel De Groot in Hedel. Medewerkers van het fruitbedrijf worden al anderhalf jaar bedreigd. Dit begon nadat een lading cocaïne in een van de fruittransporten werd aangetroffen en overgedragen aan de politie. De rechter laat in haar oordeel meewegen dat de verdachte op de hoogte moet zijn geweest van deze ’terreurcampagne’.

Ook is vastgesteld dat de verdachte twee keer voorafgaand van het incident met de auto van zijn zus in Kerkdriel is geweest voor een voorverkenning. Ook is deze Mercedes Benz A-Klasse gebruikt toen de handgranaat werd gegooid. Echter kan de rechter niet vaststellen of de verdachte op dat moment de bestuurder van de auto of gooier van de granaat was. “Maar dat maakt niet uit. Er is in elk geval sprake van medeplegen.”, aldus de rechter.

Ongeloofwaardig
De dreig-sms die de verdachte zou hebben verzonden noemt de rechter een ‘ernstig dreigement’. De man verklaard dat hij zich er niets meer van kan herinneren, de rechter noemt deze verklaring ‘bijzonder ongeloofwaardig’. Toch heeft de rechter onvoldoende bewijs om de man ook voor poging tot afpersing te veroordelen. Wel is de man betrokken geweest bij de gemaakte condoleancekaart, een foto daarvan stond in zijn telefoon.

‘Jeugdig en studeerde’
De rechter laat in zijn veroordeling meewegen dat de verdachte dat de verdachte niet eerder is veroordeeld, een jeugdige leeftijd heeft van 21-jaar, studeerde en op hoog niveau voetbalde. Vanwege de ernst van de zaak heeft de rechter de man veroordeeld tot vijf jaar onvoorwaardelijke celstraf, waar zeven jaar cel was geëist.

 

Foto: De granaat die 13 januari werd aangetoffen. © 112Maasdriel